BLUE WHALE
|
- As sunset fades to twilight and night, the color of the whale turns from
shades of yellow to orange, pink, lavender, gray and black
- This coloring may help it avoid detection by the krill upon which it preys
- Speed was the key feature that protected the blue whale until about a hundred
years ago until boats got faster
- Are solitary animals, sometimes encountered in pairs
- Humans have driven this whale to brink of extinction
- 5,000 that inhabited the North Pacific, only 1,200 to 1,700 are left
|
GRAY WHALE
|
- Best known for annual migration north and south along the coast of western
North America.
- It is the only baleen whale to have recovered from commercial whaling due
to international whaling protection
- Gray whales usually feed on the ocean bottom
- 17 feet long at birth and reaches a maximum size of approximately 45 feet
- Concern along the west coast is the increasing entanglement of gray whales
in fishing gear and nets
|
HUMPBACK WHALE
|
- Other whales make sounds, but only the humpback "sings."
- Why the humpback sings is a mystery
- Hump on the whale's back when it flexes sharply before diving.
- Males are up to 15m long, females 16m
- Man is now most ferocious enemy
|
SEI WHALE
|
- It reaches a maximum length of 68 feet; most adults are in the 50-60 foot
range.
- Usually travel in groups of two to ten
- Has a habit of suddenly appearing in an area for days or even months and
then disappearing completely for years.
- One of the fastest whales and reported to have bursts of speed of over 20
knots.
- They have been sighted in the Pacific, the North Atlantic, the Southern
Ocean, and off South Africa , Australia and Brazil
- From an original population of 200,000, sei whales have been reduced to
75,000
|
BEAKED WHALE
|
- Spindle-shaped body, wide flukes without notches, small flippers, and an
elongated snout
- Scars are often present on their bodies
- In males, the teethregularly protrude above the gumline, but not in females.
- Strandings have occurred between northeastern Florida and Nova Scotia in
the western North Atlantic; in the eastern North Atlantic off the British
Isles.
- Least known large animal in the world.
- Small species, reaching a known maximum length of 17.5 feet.
|
WHITE WHALE
|
- Bird-like chirps, whistles, and squeals
- They are slow swimmers, regularly swimming around 11mph
- They can turn their head from side to side and look over or under their
shoulder - this is rare
- Live in the Arctic Ocean and prefer coastal waters of North America, northern
Europe, and Russia.
- Usually live in groups of 5 to 10, but as many as 100 belugas have been
sighted together
- Natural enemies are ice (they can be trapped) and Killer whales
|
SPERM WHALE
|
- Can dive over 3000 feet
- Believed that large males make these extreme dives where they battle and
consume giant squid.
- The sperm whale is a toothed whale -- the only one of the large whales with
teeth
- Males are larger than females and reach lengths of 60 feet or more; females
average 40 feet.
- They can be grayish brown or black
|
PILOT WHALE
|
- They are one of the largest members of the dolphin family.
- Most common whale to get stranded on beach
- Have been used by the military to do tasks previously performed by dolphins
- Known to assemble in groups of hundreds at a time
- Pilot whale can dive deeper than 2,000 feet on command
|
NAH-WHAL
|
- Undoubtedly the basis for the unicorn legend
- Narwhals are small whales (15-16 feet)
- Distributed in the arctic waters of the northwestern Atlantic
- Their tusk is actually a tooth growing forward and through the upper lip
- Tusk can grow to a length of 9 feet
- Primary use of the tusk is aggressive behavior by adult males.
- Eats Fish, squid, octopus, shrimp and crabs.
- Killer Whales are natural enemies
|